bg
boy
Rastiemie. Učíme sa. Športujeme. Vyhrávame.
girl boy
Rastiemie. Učíme sa. Športujeme. Vyhrávame. Rastiemie. Učíme sa. Športujeme. Vyhrávame.
29.03.2024

Svetový deň vody

 

22. marec sa oslavuje ako Svetový deň vody vždy s inou nosnou témou a vždy s množstvom zaujímavých aktivít takmer po celom svete.

Mottom tohtoročného Svetového dňa vody je „WATER FOR PEACE“, teda „Voda za mier“.

Voda môže vytvoriť mier alebo vyvolať konflikt. Nedostatok vody alebo jej znečistenie, nedostatočný prístup všetkých ľudí k pitnej vode, to všetko môže spôsobiť nárast napätia medzi komunitami a krajinami. Svetový deň vody 2024 je o spolupráci na vyvážení potrieb každého, s odhodlaním zabezpečiť, aby nikto nezostal pozadu, aby sa voda stala katalyzátorom pre mierovejší svet.

 

Preto, aj naša škola chcela byť v tento deň jednotná. Mali sme prísť v modrom oblečení, aby sme podporili myšlienku svetového dňa vody. Ako symbol sme si zvolili rybu, vodného živočícha, ktorý mlčí a nemôže tak slovami vyvolať konflikt.

Veľa tried malo 100% účasť v modrom oblečení, no s rybičkami to bolo horšie. A práve tie rozhodli. Víťazná trieda na prvom stupni a celkovo aj na celej škole sa stala trieda 4.A. Ako ďalšie sa umiestnili triedy 3.A, 1.A. Ak by sme osobitne vyhodnotili druhý stupeň, tu bola najaktívnejšia trieda 5.C, následne 5.A a 8.B. Víťazom gratulujeme.

Dňa 22. marca zároveň prebehol neohlásený prieskum, aký nápoj preferujú žiaci našej školy. Zistili sa, že takmer 7% žiakov si v piatok nedonieslo žiadny nápoj, 57,5% malo sladený nápoj alebo čaj a 35,5% žiakov si do školy prinieslo najvzácnejšiu tekutinu a tou je čistá voda.

Dodržujte pitný režim. Ak pociťujete smäd, už je neskoro. Piť by sa nemalo nárazovo, ale radšej pravidelne po dúškoch. Nedostatok tekutín sa prejavuje malátnosťou, nevoľnosťou, bolesťami hlavy a nesústredenosťou.

Voda by mala tvoriť základ pitného režimu nás všetkých.

Pitím sladených nápojov sa dieťa vystavuje riziku zubného kazu, znížením chuti do jedla, a zvýšením vzniku obezity. Malá plechovka ochutených nápojov obsahuje približne 10 čajových lyžičiek cukru. Zvýšené pitie kofeínových nápojov spôsobuje u detí a dospievajúcich narušený spánok, úzkosť, bolesť hlavy, búšenie srdca a zvýšený tlak. Minerálne a sýtené vody obsahujú vyšší podiel minerálov, ktoré pôsobia na obličky, kysličník uhličitý dráždi žalúdočnú sliznicu.

 

Nezabudnime „Voda je najvzácnejšia tekutina“ a preto si ju vážme a šetrime nielen 22. marca na Deň vody, ale vždy a všade.

 

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím